Господиновите къщи

Близо до...

Районът привлича  с красивата  природа в полите на Стара планина и Еленският балкан,  в близост са забележителности с интересна история от миналото и  дестинации, които човек трябва да посети.

Село Плаково се намира на 16км. от гр. Велико Търново, който е бил столица на Втората българска държава и благодарение на богатото си културно-историческо наследство е важен туристически център.  Тук се намират Национален военен университет "Васил Левски",  ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", вторият по големина университет в България, катедралата Рождество Богородично, крепостите Царевец и Трапезица, множество музеи и културни забележителности, общо 1613 обекта от историческото наследство на България.

 

Плаковски манастир
 
Къпиновски манастир
На 100 м от манастира се намира Къпиновският водопад, 6-7 метров водопад на р. Веселина на територията на село Къпиново. Вирът под водата е дълбок 10м и широк 20м. Това го прави идеално място за слънчеви бани, плуване и скокове във вода. До него се стига като се следват пътищата за Къпиново и Велчево.

Къпиновски манастир

 

Килифаревски манастир

Килифаревският манастир “Рождество Богородично” се намира на 4 км южно от Килифарево и на 17 км южно от Велико Търново. Разположен е на десния бряг на река Белица. В културната ни история манастирът заема особено вaжно място. Основан е от Теодосий Търновски, с подкрепата на цар Иван Александър между 1348- 1350 г. Около 1360 г. в прочутата Килифаревска книжовна школа, броят на учениците достига 460 души.Тук получава образованието си бъдещият български патриарх Евтимий Търновски. При завладяването на България от турците, манастирът е разрушаван няколко пъти. През 1840 г. манастирската сграда е възобновена, а майстор Колю Фичето построява сегашната голяма еднокорабна, еднокуполна манастирска църква “Св. Димитър”, като запазва части от олтарната стена на старата църква и параклисите. Дърворезбеният иконостас от 1843 г. и иконите в църквата са дело на майсторите от Тревненската художествена школа- Досю Коюв и Йонко П. Витанов. Големите манастирски жилищни сгради, строени през 1849 г., с красивите си дървени чардаци, придават романтичен вид на манастира.

Килифаревски манастир

Web Design & SEO by Zashev Design