Господиновите къщи

plakovo

География
Плаково е село, разположено в Северна България, на 16 км. от град Велико Търново по стария път който го свързва с град Елена. Районът привлича туристи с красивата си природа, близостта до множество дестинации, които човек трябва да посети.

История
Според една легендата, по време на турското робството, близо до сегашното село Плаково се намирало селище на име Киселчово, което при поредни набези на кърджалии е било опустошено. Оцелелите жители тръгнали към планината да търсят убежище и закрила, мъката по изгубените домове и близки роднини била голяма, те вървели и плачели и така новото селище било наречено Плаково.
Първите къщи са построени близо до реката, където днес се издига храмът "Рождество Богородично".


Културни и природни забележителности
Храм "Рождество Богородично"
Храмът "Рождество на Пресвета Богородица" в с.Плаково е осветен през 1847 г. Строен е по предварително издаден турски ферман върху основите на стара църква от онова време, която вече била тясна за населението.
Църквата "Рождество Богородично" е строена вероятно от добър ученик на майстор Колю Фичето, който по това време е строял камбанарията на Плаковския манастир и църквата на Килифаревския манастир. Иконостасът е дело на тревненски майстори. Иконите са авторски на Симеон Симеонов, зограф Досю Коюв от Трявна и Никола Илюв от Търново. Последните двама иконописци са работили и в църквата на Килифаревския манастир.
Към храма е съществувало килийно училище от 1810 г.


Читалище "Просвета"
Читалището в с.Плаково е основано през 1873 г. по инициатива на местни учители. Разполагало с малка библиотека, предимно със земеделска литература. Тук известният учител и поет Никола Козлев четял пред селяните художествена литература и свои произведения. Особено много се харесвала поемата му "Хайдут Сидер и черен Арап", която дълги години след това се пеела като народна песен.
През 1933 г. е основан четиригласен мъжки хор с диригент Минчо Стоев. От 1953 г. е преобразуван на женски хор за обработен фолклор, който съществува и до днес.

 

Вяра ВяраВяраВяраВяра Храм "Рождество Богородично"         Читалище "Просвета"                         Традиционна носия                           Традиционен фестивал                     Мемориална плоча